Ho Chi Minh City
(Saigon)

Ophavsretten til samtlige fotografier på dette web-site (http://www.larslyn.dk med undersider) tilhører Lars Brodersen.
Kopiering og enhver anvendelse af fotografierne må kun ske efter skriftlig aftale med ophavsretshaveren.
Kopier og brugsret kan erhverves ved henvendelse til larslyn@hotmail.com

All photos on this web-site are copyrighted. Any un-authorized use is illegal.
Copyright © 2007 by Lars Brodersen.  E-mail: larslyn@hotmail.com

Første stop på rejsen i Vietnam var i Cafe Mogambo i Ho Chi Minh City. Link til Google Earth.

Cafe Mugambo har en dejligt afkølet restaurant og en lille hotelvirksomhed.

Der gik jo ikke mange timer, før spørgsmålet dukkede op i sindet: Hvad i al verden skulle amerikanerne (og franskmændene) dog i Vietnam? Svaret fandt jeg aldrig; måske svaret er, at de intet havde at gøre dér.

Ho Chi Minh City en stor by med masser af aktivitet

Bambusstilladser

foto: John Boldreel Larsen


foto: John Boldreel Larsen

En af de sidste ægte kommunistplakater, jeg så

Og så midt i mylderet fine små anlæg

Mekong-floden, arbejdsplads og badeanlæg

Overalt, og det var virkelig overalt var der hele tiden 10-20 postkort- og t-shirtsælgere omkring os. Hele tiden. Lige fra første minut. De var selvfølgelig desperate efter at sælge (Vietnam var i 1995 et af verdens allerfattigste lande), men hvad hjalp det os. Vi følte os voldsomt omklamrede. Enkelte sælgere var søde og charmerende, som denne lille pige.

En venlig cyclo som for "one dollar" kører en hvor hen i byen det skal være. I baggrunden den store fornøjelse om aftenen: På den encylindrede Honda 50 ccm motorcykel tøffe rundt i midtbyen sammen med 100.000 andre og pigen på bagsædet.

En venlig ungersvend, der solgte postkort og - viste det sig - ture på Mekon-floden i faderens båd. Vi lod os lokke til en tur á tre timer op og ned ad floden for 15 dollars.


foto: John Boldreel Larsen

Vi nåede da helt udenfor byen og fik set grønne palmer en masse (der skulle følge mange flere), men efter den travle by, var det rart at se noget grønt - selv om bådmotoren på ingen måde havde nogen støjdæmpning....

Da vi så kom tilbage og steg i land, var vi pludselig omringet af otte vietnamesiske mænd, som insisterede på, at vi kun havde betalt for den ene person. De ville have 15 dollars mere. Stemningen lagde ikke op til diskussion, og den venlige ungersvend, med hvem vi havde lavet aftalen, var nu pludselig ikke synlig, selv om han de to forudgående dage ikke havde veget fra vores side.
Så vi endte med at betale 30 dollars for tre timers bådsejlads; de tjente vist en helt fin månedsløn der på ingen tid. Og vi slap for tærsk og knivstikkeri.

Således belært holdt vi os fremover til steder med mange mennesker og lavede ingen særlige aftaler.

Det fine posthus fra franskmændenes tid. Foran i den fine lille park står en statur af Onkel Ho (Ho Chi Minh), som vitterligen, det må man tilstå ham, gjorde meget umådelig godt for Vietnam; han fik fx alle besættelsesmagterne smidt ud.

Banegården, også en meget fin bygning

Og en stor, flot, kristen domkirke

Masser af trafik. Kun få biler, men til gengæld masser af disse 50 ccm Honda og Yamaha motorcykler (2-taktere, så luften var overmættet med dårlig afbrændt benzinhørm).

Bemærk i dette billede det for Sydøstasien så typiske snævre venstresving (damen med hvis kasket bagerst på motorcyklen). Ikke noget med stort eller sådan almindeligt mellem-venstresving, nej, man sniger sig igennem den modkørende trafik og runder snævert gadehjørnet. En særlig oplevelse, når man sidder forrest på en cyclo.

Indgangen til krigsmuseet i Ho Chi Minh City. Det skulle vise sig, at der i alle byer er et krigsmuseum, og at det i vid udstrækning, så skrækkelig og væmmelig tanken end er, at det er en ganske betydelig del af kulturen i Vietnam - krig.

Krigen mod amerikanerne betegnes logisk nok "den amerikanske krig" (hvor vi vesterlændinge har lært at omtale den som "vVetnam-krigen". En kampvogn og en bombe.

Et erobret amerikansk F-5A fly og en 212-helikopter

og en masse ikke-eksploderede granater

en guillotine brugt af franskmændene

Krigens ofre, portrætter af mishandlede vietnamesere

Billeder fra den vietnamesiske kamp mod besættelsesstyrkerne

Og så nogle meget indtryksfulde billeder af amerikanernes brug af kemiske kampmidler, bl.a. napalm (benzin-gelé) og Agent Orange som lagde store strækning øde; hvad i al verden skulle amerikanerne i Vietnam?

Og på trods af rædslerne i krigsmuseet var der selvfølgelig en souvenirbutik, hvor alle mulige stumper fra krigen kunne erhverves for ingenting, sikkert også en maskinpistol, hvis det var et ønske.

Ude på gaden igen og rart at se, at vietnameserne levede videre

Fine små buddhistiske templer

Et livligt marked

Det fra mange fortællinger berømte Rex Hotel

Når vi sådan gik rundt i byen og var omsværmede af postkortsælgere o.l. blev vi til tider så desperate, at vi flygtede ind på restauranter og barer, bare for at slappe af uden ustandseligt at skulle afvise de desperate portkortsælgere. Barer og restauranter var det eneste fristed.

Fattigdommen lyste ud af byen i alle afskygninger

Der er i Ho Chi Minh City en "Chinatown", hvor der om muligt er endnu mere "gang i den"

Flere særdeles finde templer af kinesisk oprindelse

De snoede dimser er ikke fluefangere, men derimod røgelsespinde

Ud på gaden igen i det myldrende Chinatown

To søde og frække drenge i skoleuniform

Men vi skulle videre op nord på. Med toget afsted til Na Thrang, en tur på 320 km i luftlinje mod øst-nord-øst

 

Tilbage til Vietnam-forsiden

Tilbage til Lars Brodersens hjemmeside-forside

 

Se også:

Besøg projektkonsulenten


Klik her for at læse mere om lækre og effektive kort          Klik her for at læse om geokommunikation